Zopár rád ku nechtom
Mať zdravé, krásne a pevné nechty je prirodzenou túžbou každej ženy. Nie všetky sme takéto nechty dostali do „vienka“ od matky prírody, a tak sme uvítali možnosť ukryť ich pod tie umelé. To nám však často pôvodný stav nechtov poriadne zhoršilo.
Aké sú varujúce príznaky?
Signálom, že s našimi nechtami nie je niečo v poriadku, je:
* ak sa naše nechty často lámu
* ak sú krehké
* neohybné
* strácajú pružnosť
* tvoria sa na nich tzv. zádery
Príčiny zhoršenej kvality nechtov?
1. Častý kontakt s čistiacimi prostriedkami, odlakovačmi, riedidlami, agresívnymi látkami
2. Nesprávna výživa – nedostatok horčíku, kremíku a železa
3. Vnútorné ochorenie v latentnej (skrytej) podobe
Obmedziť kontakt s agresívnymi látkami
Vyhýbajte sa preto priamemu styku pokožky a nechtov s agresívnymi látkami. Nechty trpia, ak sú vystavené veľmi horúcej vode, čistiacim prípravkom, lakovaniu, či nalepovaniu umelých nechtov. Vyhýbajte sa preto priamemu styku pokožky a nechtov s agresívnymi látkami. K praniu a umývaniu riadov používajte ochranné gumové rukavice. Ak sa naša pokožka a nechty dostanú do styku so škodlivinami, prvú pomoc im poskytneme opláchnutím v zriedenej octovej vode, dôkladným vysušením a ošetrením výživným krémom.
Pokiaľ nemáme nechty v dobrej kondícii je potrebné prestať si nechty lakovať, pokiaľ sa ich stav a kvalita nezlepší. Odlakovače lakov (i tie najjemnejšie) sú veľmi vysušujúce a môžu stav oslabených nechtov výrazne zhoršiť.
Zaradiť potraviny bohaté na železo
Nechtom veľmi prospieva a lieči ich častá konzumácia semienok slnečnice, sezamu a tekvice.
Sójová múka, z ktorej sa vyrába rastlinné mäso, obsahuje 3 x viac železa, ako hovädzie mäso, ktoré je na železo najbohatšie (3mg/100g). WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) odporúča konzumáciu broskýň, marhúľ, sliviek, hrozna a hrozienok ako vynikajúci zdroj železa pre ich ľahké trávenie a vstrebávanie.
Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa až dvojnásobne, preto je potrebné, aby sme s každým jedlom konzumovali čerstvú surovú zeleninu, alebo ovocie.
Zaradiť potraviny bohaté na horčík.
Zo stravy je nutné vylúčiť biele pečivo a biely cukor. Tieto látky odoberajú telu potrebné vitamíny , najmä zo skupiny B a minerály ako je zinok, horčík a vápnik. Biele pečivo je potrebné nahradiť celozrnným.
Na noc si nechty natierame masťou z nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis). Nechtík lekársky je jednou z najhojivejších rastlín, aké vôbec poznáme a dokonale ošetrí a regeneruje nechty i zvonku.
Denne si tiež nezabudnime pretrieť nechty čerstvou citrónovou šťavou, pretože spevňuje nechty a zvyšuje ich lesk.
Prognóza : Pri aplikovaní predchádzajúcich rád by sa stav vašich nechtov mal výrazne zlepšiť v priebehu 30 – 60 dní.